Patronat medialny




XIII Konferencja Naukowo-Szkoleniowa 22.04.2023

ŻYWIENIE KLINICZNE współpraca lekarz - dietetyk - pacjent

Pobierz program jako plik PDF (1,9 MB)

Program

  8.50    Powitanie i otwarcie konferencji

  • JM Rektor Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego
  • Prezes Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego
  • Kierownik Katedry Żywienia Klinicznego GUMed prof. Sylwia Małgorzewicz
  • Kierownik Zakładu Propedeutyki Onkologii GUMed prof. Wiesław Janusz Kruszewski
  • Kierownik Oddziału Chirurgii Onkologicznej Szpitala Morskiego im. PCK Dr Mariusz Szajewski

Sesja 1 - Żywienie w szpitalu
Prowadzenie: Wiesław J. Kruszewski, Sylwia Małgorzewicz

9.00 - 9.15 Indywidualizacja żywienia klinicznego w szpitalu
– Tomasz Buczek
9.15 - 9.30 Żywienie w oddziale internistycznym kiedy, dla kogo
– Anna Zmarzły
9.30 - 9.45 Współpraca lekarz - dietetyk w oddziale chirurgii
– Edyta Wernio
9.45 - 10.00 Onkologia – sztuczny dostęp do przewodu pokarmowego – kiedy zakładać
- Aleksandra Kapała
10.00 - 10.15 Żywienie pacjenta onkologicznego -prehabilitacja , współpraca z hospicjum i lekarzem rodzinnym
– Michał Jankowski
10.15 - 10.30 Problemy lekowe w farmakoterapii pacjentów żywionych dojelitowo przez sztuczny dostęp
– Ewelina Lubieniecka-Archutowska
10.30 - 10.45 Dyskusja

10.45 - 11.15 Przerwa na kawę

Sesja 2 - Żywienie w podstawowej opiece zdrowotnej
Prowadzenie: Anna Dardzińska, Magdalena Skotnicka

11.15 - 11.30 Współpraca lekarz - dietetyk w podstawowej opiece zdrowotnej
– Bartosz Trzeciak
11.30 - 11.45 Wskazania do stosowania doustnych suplementów diety
– Monika Ziętarska
11.45 - 12.00 Pacjent z chorobą nerek a żywienie
– Sylwia Małgorzewicz
12.00 - 12.15 Pacjent żywiony w warunkach domowych - co powinien wiedzieć lekarz POZ
– Marcin Folwarski
12.15 - 12.30 Leczenie otyłego pacjenta
– Marta Stankiewicz
12.30 - 12.45 Modulacja mikrobioty w codziennej praktyce
– Dorota Mańkowska-Wierzbicka
12.45 - 13.00 Dyskusja

13.00 - 13.45 Lunch

Sesja 3 - Sesja Studenckiego Koła Naukowego Żywienia Klinicznego
Prowadzenie: Marcin Folwarski, Edyta Wernio, Aleksandra Śliwińska

13.45 - 14.00 Wiedza na temat otyłości wśród uczniów szkół średnich oraz wpływ rodziców na kształtowanie nawyków żywieniowych u dzieci
– Łukasz Długoński i przedstawiciel uczniów ILO w Gdańsku
14.00 - 14.15 Nutrition Day i stan odżywienia pacjentów w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym w Gdańsku
– Mateusz Chwesiuk
14.15 - 14.30 Rola dietetyka w przygotowaniu pacjenta do zabiegu operacyjnego
– Karolina Ferdyn
14.30 - 14.45 Jak motywować pacjenta do zmiany w świetle EBM
– Aleksandra Budny
14.45 - 15.00 Wpływ wybranych dodatków do żywności na zaostrzenie choroby Leśniowskiego-Crohna
– Nina Kimilu
15.00 - 15.15 Zastosowanie średnniołańcuchowych kwasów tłuszczowych w praktyce klinicznej
– Sara Piotrowicz
15.15 - 15.30 Dyskusja
15.30 Podsumowanie i zakończenie Konferencji