Materiały reklamowe

do pobrania

KONFERENCJA 21.04.2018
NOWE TRENDY ŻYWIENIA W CHOROBACH PRZEWLEKŁYCH

Program

  8.30    Powitanie i otwarcie konferencji
  • Rektor Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego: prof. Marcin Gruchała
  • Prezes Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego: prof. Stanisław Kłęk
  • Prezydent Miasta Gdyni
Moderatorzy powitania: prof. W.J. Kruszewski, dr hab. n. med. S. Małgorzewicz prof. nadzw.

Sesja 1 - 25 lat żywienia klinicznego w Gdańsku
Prowadzenie: Wiesław Janusz Kruszewski, Stanisław Kłęk, Jarosław Szefel

8.40 - 9.00 Historia żywienia klinicznego w Gdańsku
- Wiesława Łysiak-Szydłowska
9.00 - 9.20 Aktualne kierunki rozwoju żywienia klinicznego
- Stanisław Kłęk
9.20 - 9.40 Żywienie w warunkach domowych - od dziecka do dorosłego
- Marlena Jakubczyk
9.40 - 10.00 Żywienie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
- Edyta Wernio
10.00 - 10.20 Mikrobiom kluczem do zdrowia ?
- Ewa Stachowska
10.20 - 10.40 Dyskusja

10.40 - 11.00 Przerwa na kawę

Sesja 2 - Onkologia
Prowadzenie: Wiesława Łysiak-Szydłowska, Sylwia Małgorzewicz, Aleksandra Kapała

11.00 - 11.20 Jak żywić pacjenta przez zabiegiem chirurgicznego leczenia nowotworu
- Wiesław Kruszewski
11.20 - 11.40 Zaburzenia odżywiania w czasie chemioterapii
- Aleksandra Kapała
11.40 - 12.00 Niedożywienie związane z radioterapią
- Renata Zaucha
12.00 - 12.20 Wspomaganie żywieniowe w chorobie nowotworowej: dlaczego, kiedy i jak
- Joanna Krawczyk-Lipiec
12.20 - 12.40 Praktyczne aspekty leczenia niedożywienia u chorych onkologicznych
- Paulina Borek
12.40 - 13.00 Dyskusja

13.00 - 13.45 Lunch

Sesja 3 - Choroby przewlekłe
Prowadzenie: Anna Dardzińska, Małgorzata Kaczkan, Aleksandra Śliwińska

13.45 - 14.05 Rehabilitacja - czy żywienie ma znaczenie ?
- Dominika Szalewska
14.05 - 14.25 Rola probiotyków w zapalnych chorobach jelit
- Dorota Wierzbicka- Mańkowska
14.25 - 14.45 Choroby przewlekłe - rola interwencji żywieniowej
- Sylwia Małgorzewicz
14.45 - 15.05 Przewlekłe choroby jelit - wskazania do żywienia w warunkach domowych
- Marcin Folwarski
15.05 - 15.25 Żywienie w warunkach hospicjum
- Monika Ziętarska
15.25 - 15.45 Dieta spersonalizowana - zasady, wskazania ?
- Katarzyna Gładyś
15.45 - 16.00 Dyskusja
16.00 - 16.15 Podsumowanie i zakończenie Konferencji prof. Wiesław J. Kruszewski, dr hab. n. med. Sylwia Małgorzewicz prof. nadzw.