9.00 - 9.15 | Indywidualizacja żywienia klinicznego w szpitalu – Tomasz Buczek |
9.15 - 9.30 | Żywienie w oddziale internistycznym kiedy, dla kogo – Anna Zmarzły |
9.30 - 9.45 | Współpraca lekarz - dietetyk w oddziale chirurgii – Edyta Wernio |
9.45 - 10.00 | Onkologia – sztuczny dostęp do przewodu pokarmowego – kiedy zakładać - Aleksandra Kapała |
10.00 - 10.15 | Żywienie pacjenta onkologicznego -prehabilitacja , współpraca z hospicjum i lekarzem rodzinnym – Michał Jankowski |
10.15 - 10.30 | Problemy lekowe w farmakoterapii pacjentów żywionych dojelitowo przez sztuczny dostęp – Ewelina Lubieniecka-Archutowska |
10.30 - 10.45 | Dyskusja |
11.15 - 11.30 | Współpraca lekarz - dietetyk w podstawowej opiece zdrowotnej – Bartosz Trzeciak |
11.30 - 11.45 | Wskazania do stosowania doustnych suplementów diety – Monika Ziętarska |
11.45 - 12.00 | Pacjent z chorobą nerek a żywienie – Sylwia Małgorzewicz |
12.00 - 12.15 | Pacjent żywiony w warunkach domowych - co powinien wiedzieć lekarz POZ – Marcin Folwarski |
12.15 - 12.30 | Leczenie otyłego pacjenta – Marta Stankiewicz |
12.30 - 12.45 | Modulacja mikrobioty w codziennej praktyce – Dorota Mańkowska-Wierzbicka |
12.45 - 13.00 | Dyskusja |
13.45 - 14.00 | Wiedza na temat otyłości wśród uczniów szkół średnich oraz wpływ rodziców na kształtowanie nawyków żywieniowych u dzieci – Łukasz Długoński i przedstawiciel uczniów ILO w Gdańsku |
14.00 - 14.15 | Nutrition Day i stan odżywienia pacjentów w Uniwersyteckim Centrum Klinicznym w Gdańsku – Mateusz Chwesiuk |
14.15 - 14.30 | Rola dietetyka w przygotowaniu pacjenta do zabiegu operacyjnego – Karolina Ferdyn |
14.30 - 14.45 | Jak motywować pacjenta do zmiany w świetle EBM – Aleksandra Budny |
14.45 - 15.00 | Wpływ wybranych dodatków do żywności na zaostrzenie choroby Leśniowskiego-Crohna – Nina Kimilu |
15.00 - 15.15 | Zastosowanie średnniołańcuchowych kwasów tłuszczowych w praktyce klinicznej – Sara Piotrowicz |
15.15 - 15.30 | Dyskusja |
15.30 | Podsumowanie i zakończenie Konferencji |